Mijn verhaal

Mijn naam is Orla Strijker. Ik was 7 jaar toen ik begon met gitaar spelen en toen begon mijn passie voor gitaren. Toen Ik 13 jaar was ben ik erachter gekomen dat ik gitaren bouwer wilde worden. Doordat wij op een Amerikaanse Auto meeting waren en daar een stand stond waar zelfgebouwde gitaren verkocht werd. Een paar dagen later had Ik mijn droom besproken met mijn leraar van het Vechtdal College in Hardenberg. Waarop mijn Leraar (Ewout Warringa) reageerde: "Nou als je er volgend jaar nog zo overdenkt gaan we een gitaar bouwen.". Zo gezegd zo gedaan ik was toen 14 jaar oud toen we begonnen. Ik heb toen een Elektrische Flying V gebouwd. Toen destijds wou ik graag alleen maar Elektrische gitaren bouwen, ik dacht altijd met elektrisch kun je veel creatiever zijn qua modellen en kleuren. Ik dacht, dat is meer voor mij dan kan ik mijn creatieve tijd mooi uiten. Dus vandaar de Flying V.

Een tijdje later (toen was ik 15 jaar oud) kwam er een vacature vrij bij "The Fellowship of Acoustic" voor een zaterdag hulp in de werkplaats. Ik hoefde er geen seconde over na te denken, dus belde ik Rudi Bults op (eigenaar van TFoA winkel). Ik vertelde dat ik gitaren bouwer wilde worden en dat ik graag bij hem wou werken. Dezelfde dag mocht ik nog op sollicitatiegesprek komen. Ik kwam binnen met mijn vader heel zenuwachtig in dat hele grote gebouw. Rudi vroeg om mijn gegevens en dat was het sollicitatiegesprek haha. Ik keek een beetje rond in de gitaren winkel, toen Rudi tegen mijn vader zei: "We nemen haar wel aan hoor, ik denk dat ze hier goed past.". Een week later kreeg ik een telefoontje van Coen Bults (zoon van) dat ik was aangenomen en als ik die middag niet direct kon beginnen na school. Wat ik toen voornamelijk mocht doen is gitaren versnaren en poetsen

2 maand later hadden ik en Ewout de elektrische gitaar klaar. En kon ik met het volgende avontuur beginnen. Even later had ik een stageplek nodig voor school wat ik mocht doen bij TFoA. Ik ging 2 weken full-time werken bij TFoA. Toen ik de echte reparateurs leerde kennen, Erwin van de Ven en Harry Fulher. Toen ik binnen kwam en mij voor stelde zei ik ook direct dat ik gitaren bouwer wilde worden, in de hoop dat ze mij serieus namen, en dat deden ze! Erwin ging mij leren over het afstellen van gitaren. En dat ging mij goed af, na een tijd mocht ik steeds meer dingen doen. Ik vond alles zo interessant!!

Na een half jaar werken bij TFoA, kwam er een man binnen uit Canada. Rudi stelde hem voor aan mij. Orla Dit is Sergei de Jonge hij is een gitaren bouwer uit Canada, Sergei dit is Orla zij wil graag gitaren bouwer worden. Waarop Sergei reageerde:"Als je ooit in Canada komt, kom dan bij mij dan leer ik het je wel.". Ik was zo blij dat iemand mijn zo'n aanbod gaf! Mijn dag kon niet meer stuk. Ik Fietste dolgelukkig naar huis. Eenmaal thuis vertelde ik het goede nieuws aan mijn ouders. En hun waren ook zo blij voor mij en gunde het mij ook. Hun zeiden:"Van ons mag je daar heen, alleen je moet wel 18 jaar zijn en je Rijbewijs hebben.". Ik was toen destijds 16 Jaar. Omdat ik nog 2 jaar moest wachten had ik mooi de tijd om te sparen, om de reis te kunnen bekostigen.

Ik was 16 jaar oud en klaar met de Middelbare school, ik ging naar de hogere school in Zwolle (Deltion College) waar ik houtbewerking niveau 2 deed BBL (1 dag naar school 4 dagen werken bij TFoA) ,al snel kwam ik er achter dat deze opleiding niks voor mij was, ik leerde alleen maar dingen wat ik in mijn vak niet nodig ben. Ik voelde me ongelukkig en niet begrepen op school. Alleen mijn mentor destijds begreep me en ging met mij zoeken naar een oplossing. De oplossing was stoppen met School. Ik heb vrijstelling gevraagd bij de Leerplichtambtenaar en dat ze misschien naar Canada gaan konden zien als opleiding in plaats van school. We zijn dat traject ingegaan en ik heb het voor elkaar gekregen, ik was 17 jaar oud en mocht legaal stoppen met school. Ik ging full-time werken bij TFoA tot dat ik naar Canada kon.

Toen Ik 18 Jaar oud was kon ik op het vliegtuig stappen naar Canada. Waar ik een halfjaar bleef. Ik heb daar een geweldige en leerzame tijd beleefd. Ik heb daar 4 gitaren mogen bouwen 2 voor mij zelf en 2 voor Sergei de Jonge. Eenmaal terug toen ik 19 was. Heb ik mij ingeschreven voor mijn eigen bedrijf als "Orla Guitars and Repairs". Thuis wonen wij mooi vrij met een grote schuur bij ons huis, die heb ik mogen ombouwen tot een werkplaats. Toen hebben we een heel plan gemaakt hoe het moet worden, ik en mijn vader hebben hard gewerkt, en 3 à 4 maand later was de werkplaats zo goed als klaar! 13 Maart 2020 was de opening van mijn werkplaats / 20e verjaardag. En sinds dien ben in actief in mijn werkplaats! Mijn droom is uitgekomen, dus hebt u wensen voor een mooie zelfgebouwde gitaar van mij of in een reparatie, aarzel dan niet om contact met mij op te nemen. We komen er vast uit!

nl_NLDutch